16 december 2011

Google Web Fonts

Detta är bland det fräckaste jag testat! Jag vet att det var ett tag sedan detta kom ut, men jag har i alla fall inte testat detta förrän nu. I alla fall: på webben finns det 7 fonter (har jag för mig) som man kan använda sig av. Om man använder något annat än dessa 7 kommer typsnittet att se knepigt ut i olika webbläsare. Anledningen är att olika webbläsare och olika operativsystem har en olika uppsättning typsnitt som finns installerade. Inget konstigt där.

Om du använder dig av Googles webbfonter skapar du istället ett anrop till en font som finns lagrad hos Google och sedan bara du använder den rakt av. Exempelvis använder jag typsnittet XXX som rubriker på denna webbsida. Det är ett typsnitt som du garanterat inte har på din dator, men när du surfar till denna sida laddas just detta typsnitt hem till din dator och denna webbsida använder det helt enklelt.

För att använda dessa fonter gör du så här:

  1. Surfa till http://www.google.com/webfonts#ChoosePlace:select och hitta din font
  2. Klistra in raden som föreslås i ditt stylesheet
  3. Använd fonten precis som vanligt.

Smidigt va!

Exempel:

Klistra in detta i din HTML-fil:
<link href=’http://fonts.googleapis.com/css?family=Baumans’ rel=’stylesheet’ type=’text/css’>

Lägg till detta i din CSS-fil:

body {
font-family: ’Baumans’, cursive;
}

Postat under: Bloggen

Imponerande! Du kom ända hit!

Logo
visningsbild

Christian Ohlsson

crille (at) crille (dot) org

https://crille.org

Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo

Crilles blog är en hemsida som drivs av mig, Christian Ohlsson. Jag bor i ett gulligt hus i Trollhättan tillsammans med fru och dotter. Dagarna spenderar jag som universitetsadjunkt på Högskolan Väst's avdelning för Medier & Design. Där håller jag kurser inom webbdesign, spelutveckling och programmering. Kvällarna tillbringar jag på de_inferno, de_train, fy_pool_day eller någon av de andra banorna i Counter Strike.

Temat på denna sida är gjort av mig med hjälp av det alldeles underbara CMS-systemet Wordpress. Naturligtvis är allt skapat på en PC med Brackets. Up the Irons!