Google Web Fonts

Detta är bland det fräckaste jag testat! Jag vet att det var ett tag sedan detta kom ut, men jag har i alla fall inte testat detta förrän nu. I alla fall: på webben finns det 7 fonter (har jag för mig) som man kan använda sig av. Om man använder något annat än dessa 7 kommer typsnittet att se knepigt ut i olika webbläsare. Anledningen är att olika webbläsare och olika operativsystem har en olika uppsättning typsnitt som finns installerade. Inget konstigt där.

Om du använder dig av Googles webbfonter skapar du istället ett anrop till en font som finns lagrad hos Google och sedan bara du använder den rakt av. Exempelvis använder jag typsnittet XXX som rubriker på denna webbsida. Det är ett typsnitt som du garanterat inte har på din dator, men när du surfar till denna sida laddas just detta typsnitt hem till din dator och denna webbsida använder det helt enklelt.

För att använda dessa fonter gör du så här:

  1. Surfa till http://www.google.com/webfonts#ChoosePlace:select och hitta din font
  2. Klistra in raden som föreslås i ditt stylesheet
  3. Använd fonten precis som vanligt.

Smidigt va!

Exempel:

Klistra in detta i din HTML-fil:
<link href=’http://fonts.googleapis.com/css?family=Baumans’ rel=’stylesheet’ type=’text/css’>

Lägg till detta i din CSS-fil:

body {
font-family: ’Baumans’, cursive;
}

Postat under: Bloggen