Skadlig kod får licensavtal

Det hade kunnat bli ett bra aprilskämt. Att någon som skriver skadlig kod försöker skydda sin upphovsrätt genom ett licensavtal hade nog inte många trott. Det är så härligt ironiskt och inte speciellt många hade låtit lura sig. Men nu är det alltså sant, om vi ska tro Symantecs bloggare Liam O´Murchu.

Enligt O´Murchu har den senaste versionen av Botnät-programmet Zeus ett licensavtal som i vanlig storbolagsordning säger att den som köper programmet bara får använda det och inte mycket mer. Det vill säga förbud mot att sprida det vidare, inte använda det för att styra konkurrerande botnät, inte undersöka källkoden och inte skicka det vidare till antivirus-företag. Kunden måste också lova att betala för alla uppdateringar av programmet som inte är rena buggrättningar.

Riktigt vad de som skapat Zeus tänkt sig att uppnå med ett formellt licensavtal är inte helt klart. Men enligt Liam O´Murchu tyder allt på att avtalet är skrivet på fullt allvar. Inte ens människorna bakom Zeus verkar dock tro att de har någon chans att vinna i domstol. Det hot de tar till för den som funderar på att bryta licensavtalet är att dra in supporten och att leverera ett exemplar av just den kundens skadliga kod till antivirusföretag så det kommer ut signaturfiler mot den.

Hur det skulle hindra motparten i en eventuell tvist från att svara med samma mynt framgår inte. Men det är kul att se skurkar bråka med varandra som omväxling. Frågan är bara vad vi ska hitta på som aprilskämt nästa år. Det blir allt svårare att överträffa verkligheten.

Postat under: Nyheter