Nytt datorbygge

Efter att min Mac börjat kännas lite trist att spela på var det dags att skaffa sig lite uppgradering på dator-fronten här hemma. Dags att bygga ihop en spel-maskin! Jag har inte valt de värsta komponenterna som finns till datorn, men överlag sitter det ”näst-värsta” modellen i. Generellt kostar varianten över mina val 50% mer men bara ger en 5-8% prestandaförbätting, så detta ger mycket ”bang-for-the-buck”.

Kartongerna anländer

 

Innehållet uppackat

Nu kan det roliga börja!

På med musiken

Varje gång, sedan urminnes tider, som jag skall grejja med en dator måste låten ”Computer Love” med Kraftwerk spelas, så även denna gång.

Chassi och nätaggregat

Som chassi till detta bygge valde jag Bitfenix Prodigy. Årets modell, som heter M-serien, finns i flera sköna färger att välja mellan. Chassit i sig, Bitfenix Prodigy är en gammal trotjänare bland datorbyggare, så den kan man lita på. Kvaliten känns solid och det finns gott om utrymme att leka runt med.

Nätaggregaget som skall driva mina produkter fick som vanligt när jag bygger bli ett Corsair. Deras modulära nätaggregat på 750watt borde driva prylarna utan problem.

Hårddisk

Som slask, backup och för installation av program som inte kräver någon direkt prestanda passar en 1Tb-disk från Seagate fint.

SSD-hårddisk

Det här känns gott! Jag har faktiskt aldrig tidigare haft en SSD i något bygge, så det skall bli extra skönt att se hur den här kommer att förbättra laddtider mellan kartor i spel. Valet föll såklart på en Kingston V300-disk som enligt säkra källor aldrig behöver några speciella drivrutiner eller sådant otrevligt vid installation av operativsystem.

Moderkortet

Som moderkort i denna låda valde jag ett mini-ITX-kort från MSI’s gamingserie. Moderkortet innehåller mycket bra saker för gamers, bland annat ett inbyggt nätverkskort av ”Killer”-typ, som optimerats på låga svarstider och två USB-portar för tangentbord och mus som även den optimerats på låga svarstider. Skillnaderna är faktiskt så stora att svarstiden minskats från 8ms till 1 ms, så det borde göra en reell skillnad!

Here be dragons.

Som så ofta i MSI’s gamingserie ser man hur kylflänsen till North Bridge bildar ett drakhuvud när man tittar på kortet från sidan. Kul detalj!

På med processorn

Proppen i detta bygge är en 4790K, en processor som från fabriken jobbar på 4,0Ghz, men K-serien, som inte har några över gränser gällande klockfrekvensen, kan köras i 5,7GHz, men då med vattenkylning på plats. Nästa steg i detta bygge skall bli vattenkylning till processorn, även det från Corsair, för att skrämma upp den en aning. Utan vattenkylningen på plats skulle jag inte rekommendera att överklocka denna processor till med än 4,8GHz.

Kylaren på plats

I ursprungsläget satte jag på orginalkylaren från Intel. Den får snurra på tills vattenkylningen kommer.

Lite internminne

Under ganska lång tid har man använt Corsair Vengence Pro-minnen till den här typen av bygge, men på senare tid har Kingstons Fury Hyper-X-serie kommit att dominera. Det är ett mycket stabilt minne som ger en härlig accesstid.

Minnet på plats

En liten bild på bygget än så länge. En del är på plats, men mycket återstår.

På med kablaget

De trista, men ack så nödvändiga kablarna från chassit på plats. Något som fick köpas extra var en Y-splitter för att driva två chassifläktar direkt via moderkortet.

Grafikkortet

Dags att montera datorns hjärta! Att välja grafikkort till detta bygge var efter ett tags fundering det enklaste. GeForce nya 900-serie är brutalt prissatt, på ett trevligt sätt, och det finns egentligen två olika val man kan göra: 970 eller 980. Det senare kortet kostar betydligt mer och ger bara en marginell förbättring på prestandan, så valet föll på 970-kortet. Närmare bestämt valde jag MSI’s gamingserie även till grafikkortet. Bland fördelarna märks att kortet är ur deras OverClock-serie, kommer med 4Gb DDR5-minne och deras nya kylare Twin Frozr-V, som ger en mycket bra kylning och låga ljudvolymer.

Grafikkortet på plats

Nu börjar det ta sig!

Wireless

Inte för att dessa antenner under några som helst omständigheter ska användas, men jag valde ändå att skruva på dem. Det trådlösa kortet kör AC-standarden vilket är snabbt, men i närheten av kabel kommer man ju inte, speciellt inte med Killer-kretsarna på det trådburna nätverkskortet.

Har jag koppla rätt?

In med en skärmkabel, tangentbord och mus för att se om jag kopplat in alla grejjer, och chockerande nog visade det sig att det gick bra även denna gång!

Allt fungerar

Sakerna är i-kopplade och allt verkar fungera, men sådan här röra vill jag inte ha i datorn. 5,25″-platsen tar bara upp luftvägar, fläkten framtill sitter för långt ner och jag behöver inte alla platserna till diskar. Dags att städa lite!

Mycket bättre!

Efter att ha flyttat upp front-fläkten, tagit bort ytterligare ett diskkabinett och gjort mig av med 5,25-tums platsen för DVD-läsare blev det betydligt bättre luftflöde i datorn. Nu kan sidan komma på.

Slutresultatet

Allt är klart och maskinen står på golvet. Den skall få en lite mer glamorös  plats, men nu är bygget färdigt.

Avslutande ord

Lådan var super att bygga i, och prestandan på datorn ligger på topp. Alla spel på marknaden körs idag på maxinställningar utan det minsta problem. I framtiden kommer jag att vilja bättra på datorn med vattenkylning, och jag märker nu att skärmen, med sina 60Hz är en rejäl flaskhals för att kunna utnyttja potensen i datorn. Nästa skärm blir en 144Hz och jag hoppas att det inte dröjer så länge.

 

Postat under: Hemma, Teknik