Debian på jobbet

Nu har jag faktiskt kört Debian på jobbet under de första 2 veckorna på årets läsperiod och resultatet är strålande. De problem som kan räknas in under denna tid är marginella, men kan ändå nämnas.

1. Studenter som använder Mac OS Lion har problem att se mina ODP-formatterade slides. Problemet kan lösas genom att använda ”hemliga” filformat såsom PPT, men det tänker jag inte göra. Alternativ-lösningen blev att spara slides som PDF’er, vilket gör dem läsbara på alla typer av OS. Problem solved!

2. Likartat problem när jag skickar ODT-formatterade filer med mailen till kollegor som använder Office 2010. Även här finns problem med läsandet av öppna filformat.

3. Problem med att mappa upp vissa kataloger på skolans system, till exempel hemkatalogen.

Rent generellt sett kan nämnas att de få och små problem som Debian på skrivbordet inneburit har alla relaterat till OpenOffice, vilket gör problemet mycket märkligt i mitt tycke. En fullt fungerande källkod finns att fritt tillgå överallt, och ändå lyckas inte magnater såsom Microsoft och Apple att få till en korrekt läsare. Allt som be behöver att göra är ju att kopiera källkoden från valfri distribution eller openoffice.org och klistra in den i sin egen så får man till ett 100% -igt stöd, men det kanske man inte vill. Det skulle ju faktiskt innebära att folk skulle använda ett icke-hemligt filformat som standard och kanske skulle den breda massan då inse att fria alternativ fungerar minst lika bra som de som kostar pengar.

Vardagliga saker på jobbet fungerar dock fläckfritt: surfa, kolla mailen, skriva föreläsningar, programmera i diverse språk, spela in föreläsningar som videofiler och allt det där andra.

2 veckor senare kan jag enkelt konstatera att det skulle kännas som ett personligt bakslag att tvingas in i en Windows-miljö på jobbet. Jag är fri!

Postat under: Jobbet