Hälften vägrar lämna Windows XP

En nyligen genomförd undersökning visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen tänker hålla fast vid Windows XP även efter att supporten upphör 2014.

Microsoft brukar påpeka att utrullningen av Windows 7 har tagit fart ordentligt men det beror främst på att alla nya datorer levereras med det nya operativsystemet. Men på de företag där man själva installerar sina operativsystem kan det dröja flera år innan man byter plattform.

Den undersökning som genomförts av Dimensional Research visar att hela 48 procent av de tillfrågade företagen kommer att hålla fast vid XP oavsett om operativsystemet inte längre supportas av Microsoft. Supporten för XP kommer att upphöra 8 april 2014 men det är inte skäl nog för att byta.

– De it-chefer som vi pratat med säger att XP är så bra att det inte finns någon anledning att byta till något annat, säger Dimensional Research analytiker Diane Hagglund till amerikanska Computerworld.

Hon är förvånad över denna inställning eftersom det inte bara är små företag som tänker hålla fast vid XP.

– Bland dem som vi pratat med finns stora företag i flera olika branscher som tänker fortsätta med XP även om de måste betala stora pengar för supporten.

Det främsta skälet som anges för detta är att Windows XP helt enkelt är en utmärkt plattform som fyller användarnas alla behov.
Anders Grönlund är marknadschef på Zipper där man specialiserat sig på att rulla ut Windows i stora organisationer. Han har förståelse för att vissa företag avstår från att uppgradera.

– Ett lyft till nytt operativsystem medför att man måste kolla om program och kopplingar till webbläsare verkligen funkar. Här kan det ofta vara applikationer med hårdvaruberoenden som ställer till det, säger Anders Grönlund.

Han påpekar dock att man i 90 procent av fallen kan lösa denna typ av problem.

– I resten av fallen kan man lösa problemet genom att använda XP Mode eller köra programmen virtuellt.

Som exempel på kunder som haft svårighet att lämna XP nämner Anders Grönlund Stockholms Läns Landsting som använder två olika kategorier av pc-klienter, en med XP och en med Windows 7.

Även analysföretaget Gartner har granskat förutsättningarna för skifte till nytt operativsystem och konstaterar att det största problemet för många företag är de inlåsningar som många gjort till Internet Explorer 6. Det innebär att cirka 20 procent av företagen kommer att få en högre kostnad än de räknat med vid byte till Windows 7.

Postat under: Nyheter