Wikileaks flyttar till ”kärnvapensäker” anläggning
Omdebatterade Wikileaks servrar har flyttat in i sitt nya hem – under 30 meter granit mitt i Stockholms innerstad. Julian Assanges omdiskuterade projekt Wikileaks flyttar in i Bahnhofs serverpark. Det innebär att servrarna står i en av världens bäst skyddade datorhallar. Bahnhofs spektakulära lokaler ligger nämligen i ett ledningsrum som skapades för att klara sig igenom riktigt svåra tider.
– De står i Pionen, en före detta kärnvapensäker anläggning. Den byggdes ursprungligen, om inte för att motstå en direktträff, för att tåla en detonation i området. Bergrummet skulle vara hjärtat i försvaret mot Sovjetunionen. Den säkerheten är svår att matcha, säger Jon Karlung, Bahnhofs vd.
Inte långt ifrån de kulturmärkta röda stugorna på Södermalm sticker ett grovt luftintag i cement upp ur marken. Schaktet leder 30 meter ner genom berget in till den så kallade ”Grottan”.
Bakom övervakningskameror och en 40 centimeter tjock bankvalvsdörr finns, utöver den största serverparken i Stockholms innerstad, också två stycken dieselmotorer avsedda för ubåtar. Dessa kan fortsätta driva hallens elektronik ifall något drabbar strömförsörjningen.
Jon Karlung tror dock inte att det goda fysiska skyddet är huvudanledningen till att Wikileaks placerats i deras lokaler.
– Det här är en sån spektakulär sak som väldigt många uppskattar men det viktigaste är juridiska frågor och integritet. Vi har stuckit ut hakan för våra kunder tidigare och det är kanske framför allt det som de uppskattar i det här fallet.
Redan för flera år sedan valde Wikileaks att använda sig av svenska servrar. Då låg deras databas hos webbhotellet PRQ som tidigare drevs av Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij, männen bakom Pirate Bay. Enligt uppgift till Computer Sweden skall allting nu dock vara överflyttat till Piratpartiets servrar hos Bahnhof. Det är dock ingenting PRQ känner till.
– De har fortfarande tillgång till våra servrar i alla fall. De har inte sagt upp avtalet och det kan vara bra att ha en backup med, säger Mikael Viborg på PRQ.
Wikileaks konflikt med amerikanska myndigheter har trappats upp i år sedan sajten publicerade över 70 000 hemliga militära dokument rörande kriget i Afghanistan.