31 augusti 2010

Cisco fixar bugg som sänkte internet

Cisco har fixat ett programfel som orsakade att cirka en procent av internet kraschade förra veckan.
En bugg i programvaran för Ciscos routrar orsakade förra veckan att cirka en procent av internet kraschade under en kortare period. Buggen upptäcktes när forskare vid det amerikanska universitetet, Duke University, skulle utföra ett experiment som gick ut på att distribuera ett nytt protokoll över internet.
Inom loppet av endast några minuter började ett stort antal av Ciscos routrar att sluta fungera när det experimentella protokollet skickades ut på internet. Forskarna på Duke University avbröt experimentet omedelbart när de insåg problemet.
Det visade sig att problemet berodde på en bugg i den mjukvara som används i Ciscos routrar. Cisco bekräftade under fredagen problemet i ett säkerhetsmeddelande på företagets webbplats.
Buggen togs på största allvar då den påverkade alla de routrar som används av många av de stora telekombolagen i USA, något som gör att det är tekniskt möjligt att skapa kraftiga störningar på internet.
Cisco släppte igår en uppdatering till operativsystemet IOS XR som åtgärdar problemet. Cisco har valt att inte kommentera saken utan refererar till företagets säkerhetsmeddelande.

Cisco har fixat ett programfel som orsakade att cirka en procent av internet kraschade förra veckan.En bugg i programvaran för Ciscos routrar orsakade förra veckan att cirka en procent av internet kraschade under en kortare period. Buggen upptäcktes när forskare vid det amerikanska universitetet, Duke University, skulle utföra ett experiment som gick ut på att distribuera ett nytt protokoll över internet.
Inom loppet av endast några minuter började ett stort antal av Ciscos routrar att sluta fungera när det experimentella protokollet skickades ut på internet. Forskarna på Duke University avbröt experimentet omedelbart när de insåg problemet.
Det visade sig att problemet berodde på en bugg i den mjukvara som används i Ciscos routrar. Cisco bekräftade under fredagen problemet i ett säkerhetsmeddelande på företagets webbplats.
Buggen togs på största allvar då den påverkade alla de routrar som används av många av de stora telekombolagen i USA, något som gör att det är tekniskt möjligt att skapa kraftiga störningar på internet.
Cisco släppte igår en uppdatering till operativsystemet IOS XR som åtgärdar problemet. Cisco har valt att inte kommentera saken utan refererar till företagets säkerhetsmeddelande.

Postat under: Program, Teknik

Imponerande! Du kom ända hit!

Logo
visningsbild

Christian Ohlsson

crille (at) crille (dot) org

https://crille.org

Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo

Crilles blog är en hemsida som drivs av mig, Christian Ohlsson. Jag bor i ett gulligt hus i Trollhättan tillsammans med fru och dotter. Dagarna spenderar jag som universitetsadjunkt på Högskolan Väst's avdelning för Medier & Design. Där håller jag kurser inom webbdesign, spelutveckling och programmering. Kvällarna tillbringar jag på de_inferno, de_train, fy_pool_day eller någon av de andra banorna i Counter Strike.

Temat på denna sida är gjort av mig med hjälp av det alldeles underbara CMS-systemet Wordpress. Naturligtvis är allt skapat på en PC med Brackets. Up the Irons!