Världens fem snabbaste routrar

En core router, även kallad kärnrouter, är en riktig grundbult i den nätverksinfrastruktur som internet består av. Här snackar vi rejäla arbetshästar med kapacitetskrav och genomströmningshastigheter som vida överstiger vad vi vanligtvis förknippar med en traditionell router.

Dessa routrar måste hantera flera olika kommunkationsgränssnitt och ögonblickligen dirigera ett ofattbart antal datapaket till sina destinationer. Vi återfinner även dessa kärnroutrar i stora företagsnät och stadsnät.

För att matcha de snabbt växande kraven på marknaden (exempelvis ökad videotrafik och en kommande 4g-boom) är kärnroutrarna dessutom kraftigt modulära system som kan uppgraderas efter behov med nya moduler och linjekort.

Cisco och Juniper tävlar generellt sett om den största biten av kakan, men Alcaltel-Lucent, Extreme Networks. Force10, Huawei och ZTE är några av de övriga aktörerna på marknaden.

Här tittar vi på de system som i dag erbjuder den snabbaste prestandan, men då tillverkarna erbjuder en mängd olika konfigurationer är det svårt att rangordna routrarna rakt av. De listade specifikationerna är baserade på tillverkarnas egna uppgifter.

CRS-1


Ciscos Carrier Routing System CRS-1 introducerades 2004 och omkring 5000 system sägs enligt företaget i dagsläget finnas ute i världen. Nya linjekort väntas dyka upp nästa år som utlovar 120 gigabit per sekund och kortplats.


Tillverkare: Cisco
Antal kortplatser: 16
Kapacitet per kortplats: 40 gigabit per sekund
Maximal växlingskapacitet: 1,28 terabit per sekund. Skalbart upp till 92 terabit vilket motsvarar 2500 dvd-skivor (á 4,7 gigabyte) varje sekund.
Pris: Omkring 3,3 miljoner kronor och uppåt.
Mer produktinfo: http://www.cisco.com/en/US/products/ps5842/index.html

CRS-3


Denna modell utannonserades i mars 2010 och utlovar tre gånger högre hastighet än CRS-1, hög skalbarhet samt optimeringar för videotrafik och ipv6 i stamnätet. Routern testas för närvarande av amerikanska AT&T och säljstart är satt till hösten 2010.


Tillverkare: Cisco
Antal kortplatser: 16
Kapacitet per kortplats: 140 gigabit per sekund
Maximal växlingskapacitet: 4,48 terabit per sekund. Kan skalas upp till 322 terabit per sekund, vilket enligt Cisco motsvarar möjligheten att strömma alla långfilmer som gjorts i hela världen på mindre än fyra minuter.
Pris: Oklart, men den minsta modellen ska enligt Cisco börja på omkring 640 000 kronor.
Mer produktinfo: http://www.cisco.com/en/US/prod/collateral/routers/ps5763/CRS-3_16-Slot_DS.html

T1600


2007 lanserade Juniper Networks sin T1600-kärnrouter som då erbjöd högre prestanda och lägre driftkostnader än konkurrensen. Omkring 5500 system ur T-serien ska i dagsläget finnas på marknaden. Nya kretsar har utannonserats som 2011 lovar linjekort med hastigheter upp till 250 gigabit per sekund och kortplats.


Tillverkare: Juniper Networks
Antal kortplatser: 8
Kapacitet per kortplats: 100 gigabit per sekund
Maximal växlingskapacitet: 1,6 terabit per sekund. Skalbart upp till 25,6 terabit per sekund i ett TX Matrix Plus-system, vilket motsvarar omkring 680 dvd-skivor per sekund.
Pris: Från omkring 900 000 kronor.
Mer produktinfo: http://www.juniper.net/us/en/products-services/routing/t-tx-series/t1600/

Exascale E1200i


Det något nischade företaget Force10 har främst gjort sig kända i superdatorsammanhang tack vare vare den höga portdensiteten för en och tio gigabit ethernet sina Exascale och Terascale-system. Denna modell lanserades 2009.


Tillverkare: Force 10
Antal kortplatser: 14
Kapacitet per kortplats: 125 gigabit per sekund.
Maximal växlingskapacitet: 3,5 terabit per sekund, vilket motsvara 95 dvd-skivor varje sekund.
Pris: Från cirka 650 000 kronor
Mer produktinfo: http://www.force10networks.com/products/eseries.asp

Quidway NE5000E


Huawei växer så det knakar och har på senare tid börjat synas i allt större sammanhang utanför Asiens gränser. Här är deras rejält skalbara flaggskeppsrouter från 2004 som genomgått en del uppgraderingar genom åren.


Tillverkare: Huawei
Antal kortplatser: 16
Kapacitet per kortplats: 100 gigabit per sekund
Maximal växlingskapacitet: 2,56 terabit per sekund. Skalbart upp till 160 terabit per sekund, motsvarande omkring 4250 dvd-skivor.
Pris: Okänt
Mer produktinfo: http://www-cnc.huawei.com/products/datacomm/catalog.do?id=25

Postat under: Teknik