15 april 2010

Pirat kräver Ung Pirat på upphovsrättspengar

– I höstas gjorde vi en informationsfolder för Ung Pirat där mina foton fanns publicerade. Redaktören hade glömt att ta med att det var jag som var fotografen. I förra veckan uppmärksammade jag det och skickade en faktura.

Du kräver alltså Ung Pirat på upphovsrättspengar?
– Ja, men det är egentligen ingen tvist. Det var ett enkelt misstag från redaktören.

Visst är det lite ironiskt?
– (skratt) Ja, det är det verkligen.

Hur mycket pengar vill du ha i ersättning?
– Jag har följt rekommendationerna från svenska fotografers förbund. Det handlar om 3000 kronor plus 50 procent i tillägg för olovligt utnyttjande.

Nils Agneson är förbundssekreterare hos Ung Pirat. Han medger misstaget och menar att ärendet är utrett. Tobias Björkegren kommer att få ersättning för sina bilder.

– Visst är det sjukt klantigt av oss att inte följa de upphovsrättsregler som vi förespråkar. Skapare har rätt till kredd för sina verk.

…Och betalt?
– Nej, betalt säger vi ingenting om. Överenskommelsen var att fotografen skulle få sitt namn uppgett med bilderna.

[IDG]

Postat under: Nyheter

Imponerande! Du kom ända hit!

Logo
visningsbild

Christian Ohlsson

crille (at) crille (dot) org

https://crille.org

Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo

Crilles blog är en hemsida som drivs av mig, Christian Ohlsson. Jag bor i ett gulligt hus i Trollhättan tillsammans med fru och dotter. Dagarna spenderar jag som universitetsadjunkt på Högskolan Väst's avdelning för Medier & Design. Där håller jag kurser inom webbdesign, spelutveckling och programmering. Kvällarna tillbringar jag på de_inferno, de_train, fy_pool_day eller någon av de andra banorna i Counter Strike.

Temat på denna sida är gjort av mig med hjälp av det alldeles underbara CMS-systemet Wordpress. Naturligtvis är allt skapat på en PC med Brackets. Up the Irons!