Google FTW FFS! Bygger eget fibernät

Nätverket, som kallas ”experimentiellt” ska till en början byggas på utvalda ställen i USA och utlovas hålla en hastighet långt över vad amerikaner är vana vid i sina hem: 1 gigabit per sekund via fiberanslutningar ända fram till hemmen.

Minst 50 000 personer ska få tillgång till nätverket, men Google flaggar för att det kan omfatta så många som en halv miljon.

Företaget kör sedan tidigare vissa trådlösa nätverk, men satsningen på fibernät skulle innebära att Google tar steget över till att bredda sin verksamhet och bli en operatör.

Vilka orter Google kommer att satsa på i projektets första fas ska bli offentligt senare i år, skriver produktcheferna Minnie Ingersoll och James Kelly på företagets officiella blogg.

Målet uppges vara att få fler bandbreddskrävande applikationer på plats, skriver Google utan att gå in på några detaljer. Det är dock ingen vågad gissning att högupplöst video skulle spela en viss roll i sådana tjänster.

Upplägget tycks likna den svenska stadsnätsmodellen, där ett företag – i det här fallet Google – står för den fysiska infrastrukturen medan kunden har kontakt med en tjänsteleverantör.

”I enlighet med vad vi tidigare har förespråkat kommer vi sköta vårt nät på ett öppet, ickediskriminerande och transparent sätt”, skriver produktcheferna i bloggen.

Från och med i dag kan de orter som är intresserade av att bli testområden för nätverket anmäla sitt intresse. Deadline för anmälningar är den 26 mars.

Postat under: Nyheter, Teknik