Microsofts moln släpps vid årsskiftet

1 januari kommer Windows Azure för första gången att köras som en produktionstjänst för betalande kunder, säger Microsofts chefsarkitekt Ray Ozzie i sitt huvudtal på konferensen PDC.

PDC, Professional Developers Conference, pågår just nu i Los Angeles. I sitt tal säger Ozzie vidare att Microsoft inte kommer att ta betalt förrän i februari och han passade även på att smöra för utvecklare som testat Azure, skriver IDG News.

– Tiotusentals utvecklare har deltagit i testet och ni har haft en fantastisk, fantastisk, påverkan på produkten.

Att Ozzie använder ordet produkt, product, i stället för tjänst, service, kanske är en indikation på att Microsofts har en bit kvar i den mentala omställningen från traditionella program till molntjänster.

Bland kommande nyheter i Azure märks möjligheten att köra Javaprogram på applikationsservern Apache Tomcat och en marknadsplats för data, med kodnamnet Dallas.

– Det magiska med Dallas är att svårigheterna med att hitta, utforska och använda data är borta, säger Dave Campbell, med titeln fellow på Microsoft.

Azure kommer att köras i tre par datacenter: Dublin och Amsterdam i Europa, Chicago och San Antonio i USA, samt Singapore och Hongkong i Asien.

Microsoft satsar på att konkurrera med molnleverantörer som Salesforce och Amazon. Att det traditionella Windows finns med i bilden ser Ray Ozzie som en fördel:

– Utvecklare kommer att kunna skapa applikationer som kan köras i molnet med Azure, på servern med Windows Server och på skrivbordet med Windows 7.

Microsoft meddelar också att företaget arbetar på att ge användare bättre åtkomst till data som lagras på databastjänsten SQL Azure. Det handlar bland annat om att kunna skapa detaljerade regler om vem som ska ha åtkomst till data.

Microsoft Azure

Postat under: Program, Teknik