Många kärnfulla processorer

Under veckans konferens Hot Chips i Palo Alto passar branschen på att visa upp de senaste innovationerna för både servrar, kontorsdatorer och bärbara.

IBM förhandsvisar processorn Power7 som har åtta kärnor men som paketeras i en chipssats med totalt 16 processorkärnor. Därmed ska man kunna pressa ut hela 256 gigaflops per processor, enligt de mätningar som kommer från superdatorn vid amerikanska National Center for Supercomputing Applications, NCSA. Den superdatorn ska vara först med att nå upp till den magiska petaflopnivån.

Även i segmentet för standardservrar är det mycket nytt på gång. AMD flaggar för processorn som bär arbetsnamnet Magny-Cours och har tolv kärnor. Enligt leverantören ska den inte dra mer ström än den förra generationen, Istanbul, som bara har hälften så många kärnor.

Det uppnår man genom att sänka klockfrekvensen samt förbättra processorns strömsparfunktioner. Exakt vilka nivåer klockfrekvenserna hamnar på vill AMD inte avslöja och några servrar som bygger på Magny-Cours dykrt inte upp förrän nästa år.

Även Intel lägger mycket resurser på att få ner strömförbrukningen. Under Hot Chips-konferensen meddelas att den kommande plattformen, Moorestown, som bygger på Atomprocessorn, ska dra hälften så mycket ström jämfört med tidigare versioner. Det handlar om produkter som ska användas i de avancerade mobiltelefoner och surfplattor av typen mobile internet devices, mid.

I Intels nya utbud finns även Clarksfield, de första fyrkärniga processorerna för bärbara datorer samt Lynnfield för stationära datorer. De båda bygger på den Nehalemplattform som Intel tidigare använt i servrar och som Intel nu lovar ska innebära datorer med bättre relation mellan pris och prestanda.
karnor

Postat under: Teknik