PDF populäraste formatet för riktade attacker

Från finska F-Secure kommer en rapport om hur säkerhetsläget på nätet utvecklats under årets andra kvartal. En av de större trenderna som kan skönjas är hur PDF-filer tagit över som det viktigaste filformatet för riktade attacker.

Enligt F-Secure står skadliga PDF-filer ensamt för omkring 48,9 procent av de riktade attackerna. Också Word-filer är fortsatt populärt att utnyttja, dessa stod för 39,2 procent av attackerna. Därefter Excel- och PowerPointfiler, med några procent vardera. Förra året så var det enligt F-Secure främst DOC-filer som användes, och spridningen mellan olika filformat var större.

F-Secure skriver också att många slarvar med uppdateringarna till sin PDF-läsare. I maj månad så var en av tre installationer av Adobe Reader sårbara för en säkerhetsbrist som åtgärdades i februari, enligt en undersökning gjord av F-Secure. Under året har Adobe också upprioriterat säkerheten, och bland annat implementerat en uppdateringscykel med kvartalsvisa patchar.

En annan trend som F-Secure tar upp är skadlig kod med spridning över sociala nätverk. Under april spreds en mask över Twitter och man har också haft ökade problem med spam.

pdf

Postat under: Program, Teknik