Angående IPREDator

Egentligen är inte ipredator nån direkt lösning tycker jag. Egentligen borde det ju inte vara ”alla” som sitter på en anonym koppling, utan bara trackertjänsten. När alla peers överför krypterad data finns ju inget att övervaka, det skulle dessutom vara alltför kostsamt att försöka dekryptera trafik för att sätta dit ”småhandlare” som vi och alla andra vanliga människor.

Trackertjänsten och sökmotorn som i dagsläget Piratebay står för är den svaga punkten med systemet. Om bara trackertjänsten och sökmotorn förblir anonyma är det bara att tuta och köra. ISP’n däremot som huserar denna anonymitetstjänst kommer däremot troligen att få Ponten på tröskeln vilken sekund som helst.

Varje gång ny teknik kommer blir det samma visa, men det lugnar ner sig med åren. När munkarna fick sluta att kopiera böcker för hand på grund av boktryckarkonsten uppkom exakt denna problematik första gången. När man sedan kunde för en relativt billig penning göra ljudupptagningar kom det hela igen. Efter det kom radio och sedan kasettband. Problemet är uråldrigt och har alltid löst sig, så även denna gång. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta.

De första cirka 10 åren med denna nya lag kommer att bli turbulenta, men det kommer att lugna ner sig till en nivå där både säljare och köpare gillar läget.

Faktum är att jag har viss förståelse för företag och andra intresseorgan som investerar i till exempel film och spel, för att kanske få något tillbaka på sin investering.

Höjda biljettpriser på bio, mer obskyra licensformer på spel och programvaror och allmänt billigare produktioner torde vara en nära föreliggande verklighet?

Lösningar kommer oxå. En del kommer säkert att vara helt geniala. Bästa exemplet jag kommer på blir såklart Spotify. Reklam för den snåle och superbt för den som betalar. Alla får det dom vill. Liknande lösningar finns även för serier och film, dock ej ännu i Sverige, men det kommer. Såklart. En vacker dag.

ipredator

Postat under: Teknik