Domstol tvingar åtalad till dekryptering

 

En federal domstol i USA har beslutat att en person som fick sin dator beslagtagen av tullen måste lämna ifrån sig krypteringsnyckeln. Den åtalades advokat har överklagat domen med hänvisning till konstitutionen.

 

I den amerikanska delstaten Vermont har en federal domstol beslutat att en brottsmisstänkt måste lämna ifrån sig nyckeln till sin PGP-krypterade disk. Det skriver Cnet. Den åtalade greps för drygt två år sedan i gränskontrollen mellan Kanada och USA, sedan den amerikanska tullen undersökt mannens laptop. Enligt vittnesmål påträffade tulltjänstemannen stora mängder barnpornografi. Därefter beslagtogs dock datorn och stängdes av, vilket gjorde att disken krypterades och polisen har sedan dess inte kommit åt materialet. 

 

Sista ordet är dock inte sagt, då den åtalades advokat med hänvisning till den amerikanska konstitutionen menar att domstolen inte kan kräva att den åtalade ska behöva bidra till att ta fram bevis mot denne. Beslutet är därför överklagat. Domen kan bli prejudicerande och vara aktuell för alla de som årligen passerar in i USA och får sina datorer beslagtagna av tullen, något som mötts av skarp kritik från människorättsorganisationer och ACTE (en branschorganisation för resenäringen). Kritiken har bland annat gått ut på att beslagtagen inte motiveras samt att tullen inte berättar vad de ska med den beslagtagna datan till. 

PDF

Postat under: Nyheter