Laser fixar världens snabbaste trådlösa nätverk

Genom att använda en teknik kallad FSO, Free Space Optics, har en grupp italienska forskare i Pisa uppnått en överföringshastighet på hela 1,2 terabit per sekund över ett avstånd på några kilometer. Det är rejält mycket snabbare än de 160 megabit per sekund som forskare i Korea tidigare kunnat skryta med.

Ernesto Ciaramella som leder forskargruppen berättar att tekniken som använts är en kombination av olika optiska lösningar och ett linssystem som fungerar likt ett teleskop. På så sätt har man nu uppnått trådlös överföringshastighet i klass med fiberoptik.

Användningsområden som i framtiden kan dra nytta av denna typ av trådlösa överföringar är bland annat högupplöst videokommunikation, telemedicin och fjärrstyrda robotar.

Problemet med tekniken är att det krävs fri sikt mellan sändare och mottagare, vilket är en klar begränsning. Dessutom klarar den ännu inte så långa avstånd. Dock sägs lösningen bli billigare än långa fiberkablar, och forskarna hävdar att det här är början på nästa generations trådlösa nätverk.

Postat under: Nyheter