1 september 2008

Arn: Tempelriddaren (2007)

Arn – Tempelriddaren. Filmen är vacker och stämningsfull. Hantverket är gott. Scenografi, kostymer och rekvisita är skickligt utförda och genomtänkta. Regin är enkel, men fungerar. Musiken följer dramat bra. Änglakörer, stråkar, trummor rullar konstfärdigt på och förstärker våra känslor. Manuset besparar oss långa monologer och dialogen är enkel. Böckerna har komprimerats. Man har plockat ut och staplat de mest dramatiska scenerna på varandra. Tidsskillnaderna blir därför ojämna. Figurerna växer ju upp, åldras, är i kloster eller utomlands under många år, händelser som nu sveper förbi i rask takt.

En berättarröst inleder och skapar sagostämning. Man får känsla av en filmatiserad Astrid Lindgren-bok, men det är ingen familjefilm. Blodet sprutar och huvuden rullar. Ändå berörs man inte. Skildringen är ytlig och förenklad intill barnslighet. Trots det goda hantverket och dundrande marknadsföring, så känns Arn som en svulstig äventyrsfilm, som man sett massor av på matinéer under sin barndom. Ljudet är starkare och bildformatet större, men innehållet är detsamma. Ingen fördjupad personteckning. Personerna är antingen onda och fula eller goda och vackra. Händelserna är förutsägbara, även om man inte läst böckerna.

Postat under: Filmer

Imponerande! Du kom ända hit!

Logo
visningsbild

Christian Ohlsson

crille (at) crille (dot) org

https://crille.org

Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo

Crilles blog är en hemsida som drivs av mig, Christian Ohlsson. Jag bor i ett gulligt hus i Trollhättan tillsammans med fru och dotter. Dagarna spenderar jag som universitetsadjunkt på Högskolan Väst's avdelning för Medier & Design. Där håller jag kurser inom webbdesign, spelutveckling och programmering. Kvällarna tillbringar jag på de_inferno, de_train, fy_pool_day eller någon av de andra banorna i Counter Strike.

Temat på denna sida är gjort av mig med hjälp av det alldeles underbara CMS-systemet Wordpress. Naturligtvis är allt skapat på en PC med Brackets. Up the Irons!