FRA-agenters hemliga identiteter röjda

Hemliga agenter på försvarets radioanstalt FRA har fått sina identiteter röjda. Det uppger Politikerbloggen.se.

Enligt chefen för FRA, generaldirektör Ingvar Åkesson, kan det skada medarbetarna allvarligt.

– Kartläggningen kan leda till att galna människor använder den här informationen för att på ett eller annat sätt skada våra medarbetare. Det kan vara allvarligt, säger han till politikerbloggen.se.

Enligt uppgift ska ett 20-tal anställda vid försvarets radioanstalt, FRA, ha hängs ut på internet med adress, telefonnummer och kreditkortsuppgifter.

Myndighetens ledning ska se ”mycket allvarligt på händelsen” som nu koppls till diskussionerna om den nya avlyssningslag som riksdagen fattade beslut om under onsdagskvällen.

FRA har drygt 650 anställda vilka alla har klarat försvarets tuffaste säkerhetskontroller. Många av dem har skyddade identiteter på grund av sina känsliga arbetsuppgifter – identiteter som nu är röjda i ett diskussionsforum på nätsidan Flashback.

Enligt Politikerbloggens källor skulle ett offentliggörande av de anställdas namn allvarligt kunna skada rikets säkerhet. Dessutom är informationen högvaluta för underrättelsetjänster i andra länder, skriver man.

Chefen för försvarets radioanstalt, generaldirektör Ingvar Åkesson, kan i samtal med Politikerbloggen bekräfta att det rör sig om en systematisk kartläggning av FRA:

– Ja, det kan man väl tro eftersom det finns såna uppgifter som läggs på den här hemsidan. Det är väl fullt möjligt, säger han och uppskattar antalet röjda identiteter till ett 20-tal.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att vi ger dem råd i hur de ska bete sig. Och i vår säkerhetsomsorg har vi vissa medel som jag inte vill nämna här, för skydd av våra medarbetare. Det gäller att de ventilerar sin oro till sina chefer så att vi kan ta hand om den och göra det bästa möjliga av situationen, säger Ingvar Åkesson till Politikerbloggen.

Postat under: Jobbet