Ny somna-rutin

När Emma ska sova på kvällarna har vi haft en rutin som avslutas med att ge henne välling tills hon somnar, och på dagarna har vi mer eller mindre gungat henne tills hon somnat, men nu är det slut på det. Man ska inte behöva gunga barn tills det somnar. Det är tröttande för alla parter, och därför har vi börjat med den så kallade 5-minuters metoden.

Den går ut på att när barnet skall sova väntar man tills barnet är trött och helt enkelt lägger ner det vaket i sin säng. Protesterna av detta är naturligtvis enorma! Barnet vill ju naturligtvis göra på samma sätt det alltid gjort och plötsligt kommer det något nytt. Med 5 minuters intervall går man sedan in till barnet och pratar med det med bestämd röst att du skall sova nu, och går därifrån 30 sekunder senare. Man tar altså aldrig upp barnet eller gungar det. Man bara pratar med det tills det somnar.

Första gången vi gjorde detta somnade hon eftef 45 minuters skrik, andra gången efter 8 minuter och nu sist efter 7 minuter. Aldrig hade vi trott att det skulle gå så här otroligt smidigt! Inat vaknade hon kl 4, men somnade om själv efter 8 minuter till exempel. WOW!

Postat under: Hemma