Microsoft provar ny taktik mot pirater

Företaget kommer inom kort att på prov lansera en uppdatering för Microsoft Office som kontrollerar om licensen för programpaketet är giltig. När en piratversion upptäcks, uppmanas användare åtgärda detta eller få sitt gränsnitt ändrat efter 30 dagar.

Uppdateringen, som initialt körs på prov i Chile, Italien, Spanien och Turkiet, delar flera likheter med ett valideringsverktyg som man tidigare implementerat för bland annat Windows XP. Samtidigt vill man från företagets sida inte koppla samman de två, utan menar att uppdateringen för Office är ett led i att uppmärksamma användare på problematiken kring piratkopior.

När ett uppdaterat, ogiltigt exemplar av Office startas, visas ett pop-up fönster som uppmanar användare att åtgärda problemet. Efter ytterligare två timmar kommer fönstret tillbaka och påminner om att problemet kvarstår.

Det hela pågår under en period av 30 dagar. Efter det görs visuella förändringar i gränssnittet för att uppmärksamma användaren på att licensen fortfarande anses ogiltig.

– Office applikationer kommer att märkas med en visuell påminnelse om att kopian av Office inte är äkta, säger Cori Hartje, ansvarig för satsningen på Microsoft’s Genuine Software Iniative.

Det enda sättet att bli av med påminnelsen är att ordna en giltig licens. Samtidigt påpekar också Hartje att hela programpaketet ändå kommer att fortsätta fungera som vanligt, trots oäkta licens.

Troligtvis kommer provkörningen av denna uppdatering att så småningom expanderas till samtliga länder där Office finns, på ungefär samma sätt som när man lanserade OGA, ett annat verktyg för att motverka piratkopior.

Läs också om Adobes kamp mot piratkopiering

Källa: Computerworld

Postat under: Nyheter, Program