Korståget mot Apple fortsätter

Knappt har Apple lyckats nå en förlikning med ett par missnöjda fotografer angående färgåtergivningen på Macbook och Macbook Pro förrän man får en liknande stämning på halsen gällande iMac.

Det är en amerikansk advokatfirma vid namn Kabateck Brown Kellner som har lyckats samla ihop tillräckligt många missnöjda kunder för att dra i gång en så kallad “class-action suit” mot Apple, rapporterar AppleInsider.

Bakgrunden är den att 20-tumsmodellen av iMac egentligen endast kan visa 262 144 färger. För att få illusionen av miljontals färger används en teknik som kallas för “dithering” (gittrande färger på svenska).

Med andra ord har Apple valt en skärm med paneler av typen “twisted nematic” (TN) i stället för typen “in-plane switching” (IPS).

Till saken hör att TN-paneler i dagsläget är totalt dominerande på marknaden eftersom de är billigare och ger snabbare svarstid, något som efterfrågas av konsumenterna.

IPS-paneler är minst dubbelt så dyra som TN-paneler, något som gör att de i stort sett endast används i proffsskärmar (och 24-tumsmodellen av iMac). Fördelen är korrekt färgåtergivning och bättre betraktningsvinklar.

Med tanke på att 20-tumsmodellen av iMac riktar sig till konsumenter är det egentligen inget konstigt att Apple valt att använda sig av en budgetskärm i modellen. Därför kan det bli svårt för advokatfirman att vinna målet i en domstol. Det troliga är emellertid att det blir en förlikning, vilket räcker för att kamma hem ett antal miljoner dollar.

Postat under: Nyheter