Grattis Mozilla!

I måndags var det 10 år sedan webbläsaren Mozilla lanserades och dess källkod blev tillgänglig för allmänheten. Ur Mozilla fick vi sedan Firefox, Thunderbird och Bugzilla

Mozilla började sina dagar som en öppen lösning med fritt tillgänglig källkod och gratis nedladdning. Något som gäller än idag. Samtidigt banade detta vägen för en grupp utvecklare som grundade sajten The Mozilla Organization via domänen mozilla.org.

Tanken och konceptet var att skapa en webbläsare ”för alla” och kom således att involvera en stor grupp entusiaster över en längre tid. Man skapade också fria rättigheter för var och en att bygga på grunden för sina egna behov och målsättningar via The Mozilla Public License. En licens som idag är uppe i version 1.1.

En maskot i form av en orange dinosaurie, T-Rex, blev också designad. Refereras till ibland som en ödla.

Idag är webbläsaren i sina olika versioner väl etablerad och har lyckats få omkring 18 procent av marknaden bland användare som jobbar i kommersiell verksamhet.

Postat under: Program