En miljon datorer kontrollerade av olika botnet

Joe Stewart, forskningsansvarig på Secureworks, presenterade under måndagen sin botnetrapport på konferensen.

Botnet är term för programvaror som låter angripare kontrollera en infekterad dators förehavanden via fjärrstyrning. Tidigare har Storm, en välkänd variant på botnet, fått mycket uppmärksamhet i media. På listan hamnar den dock på femte plats, med endast 35 000 datorer infekterade.

– Storm är inte signifikant i detta läge, menar Stewart, och gissar att Microsofts borttagningsverktyg, som släpptes under september förra året, lyckats motverka programmets existens i stor utsträckning.

På andra plats ligger Bobax, med 185 000 infekterade maskiner och förmåga att skicka 9 miljarder oönskade e-postmeddelanden per dygn. Denna botnet är inte ny under solen, men har under olika alias fått ett slags återuppvaknande. Exempelvis räknas botnet som Kraken, Bobic, Oderoor, Cotmonger och Hacktoolspammer som varianter på Bobax.

Siffror gällande antalet infekterade datorer har Stewart räknat fram genom att analysera skräppost insamlat under en dag och sedan extrapolera detta till en uppskattning för hela Internet. Enligt Stewart är siffrorna i linje med tidigare undersökningar och menar på att rapporten är relativt träffsäker.

Läs även om botnetattacken mot IDG

Källa: Computerworld

Postat under: Teknik