Skydda din laptop mot dataförluster

Den senaste tiden har det kommit allt fler rapporter om laptops som blivit konfiskerade eller där hårddisken blivit klonad av säkerhetskontrollen på flygplatser. De flesta av dessa händelser har skett i USA, men även i England och Sudan har detta skett.

En typ av laptop som tydligen är extra besvärlig är Apples nya Macbook Air som ställer till det för säkerhetspersonalen. Enligt TSA är det i första hand den SSD-hårddisken som inte ser ut som förväntat vid röntgenundersökningen.

C|NET har publicerat en krönika av Declan McCullagh kallad Laptop Border Guide som kommer med tips på hur du skyddar din laptop mot problem i säkerhetskontrollen.

Krönikan kommer med olika tips utifrån hur paranoid (viktigt du tar din säkerhet). Jag tycker kanske att utgångspunkten (skydda din laptop mot säkerhetskontroller) är lite fjompig, men jag tycker att guiden innehåller bra tips för att skydda din laptop generellt. Det är ju inte bara i säkerhetskontroller en laptop kan hamna i orätta händer.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller mellan flygindustrin och film- och skivndustrin och deras försök att med olika typer av lagförslag och tekniska lösningar försöker styra, kontrollera och övervaka sina kunder. Utgångspunkten är att kunderna är misstänkta och behandlas därefter. Och detta är dessutom en affärsmöjlighet.

Jag är därför inte förvånad över att dett det dyker därför upp ett antal olika förslag på hur passagerarna skall förses med olika typer av prylar som håller koll på dom. Eftersom RFID-teknik är populärt är det inte alls förvånande att något kommit med ett förslag att sätta RFID-taggar på alla passagerare.

Macbook Air

Postat under: Nyheter