Öppenhet leder till bättre kvalitet

Mjukvaruleverantören Red Hat öppnar upp sitt säkerhetsramverk för hantering av resurser på nätverket. Företaget hävdar att öppen källkod är den säkraste lösningen för sådana system. ”Öppenhet leder till bättre kvalitet”, säger Jan Hedström, på Red Hat.

Ramverket går under namnet Red Hat Certificate System och enligt ett blogginlägg signerat Red Hats internationella säkerhetsgrupp är konverteringen till öppen källkod en del i bolagets strategi.

Jan Hedström, systemarkitekt på Red Hats svenska kontor, säger att avancerade och komplexa system som Certificate System nästan alltid dras med buggar.

– Öppenhet leder till bättre kvalitet då många utvecklare har möjlighet att granska koden för att hitta brister, säger Jan Hedström.

Vidare berättar han att vissa kunder till och med kräver tillgång till koden för att kunna se vad applikationer gör, Bland dessa kunder återfinns både statliga och militära organisationer.

Enligt Michael Anderberg på Microsoft är det främst riksdag, regering och departement som hittills efterfrågat granskning av Windows källkod. Och både de och enskilda företag har denna möjlighet när det gäller företagets operativsystem.

– Genom att skriva på ett avtal får företag och organisationer tillgång till delar eller hela koden. Men de får inte ändra i koden, det sätter vi stopp för, säger Michael Anderberg.

När det gäller öppen källkod finns det en baksida. Öppenheten innebär att även hackare kan hitta säkerhetshål att nyttja.

Blir det inte svårare att hitta brister i stängd kod?

– Jo, men öppenhet är bra för långt många fler än det är dåligt för. Dessutom kan hackare belasta stängda system på olika sätt för att hitta säkerhetshål, säger Jan Hedström.

Redhat

Postat under: Nyheter