Hackare knäcker operativsystem i populär tävling

äkerhetskonferensen CanSecWest anordnar för andra året i rad en tävling som går ut på att hacka Windows Vista Ultimate, Mac OS X och Ubuntu Linux. Vinnaren går därifrån med både 10 000 dollar, motsvarande över 60 000 kronor, och maskinen som blev hackad.

Konferensen fick stor uppmärksamhet förra året då man för första gången anordnade tävlingen. Det hela blev en stor framgång och man har beslutat att upprepa det hela ytterligare en gång med ännu bättre vinster.

Tävlingen syftar till att hjälpa utvecklare av operativsystemen att hitta sårbarheter under kontrollerade former. Ansvarig för konferensens organisation, Dragos Ruiu, säger bland annat att ”Vi ville att det skulle vara en skarp övning” och tillägger att ”Vi diskuterade formatet i månader innan vi kom fram till idén med de tre operativsystemen”.

Förra året tog Dino Dai Zovi och Shane Macaulay tillsammans hem segern genom att hacka en MacBook som då körde Mac OS X version 10.4 genom att utnyttja en sårbarhet i mediaspelaren Quicktime. Det hela fick stor uppmärksamhet och blev ännu större då en del användare av Apple vägrade erkänna resultatet i den debatt som följde efteråt.

I år är reglerna tuffare och mer strukturerade än vad som var fallet förra året. Exempelvis är maskinerna endast åtkomliga via nätverkskabel. Angrepp som görs via trådlösa tekniker kommer att bli verifierade på annan plats den där konferensen hålls. Detta för att undvika tidigare rykten från förra gången, då någon påstod sig ha snappat upp det vinnande hacket och lagt ut det på webben. Rykten som senare visade sig vara falska. Reglerna säger också vidare att varje team endast får 30 minuter på sig innan nästa team i kö får försöka.

CanSecWest

Postat under: Nyheter