Apples logga gör dig mer kreativ

Tre amerikanska forskare vid Duke University och University of Waterloo har undersökt hur varumärken som är starkt förknippade med vissa kvaliteter påverkar oss. 341 testpersoner fick svara på en fiktiv enkät samtidigt som de exponerades för antingen Apples eller IBM:s logga. Därefter fick de komma med förslag på hur en tegelsten kan användas.

Det visade sig att de som hade sett Apples logga hade både fler och mer kreativa förslag på användningsområden än de som visats IBM-loggan. Forskarna menar att det beror på att Apple förknippas med kreativitet och innovation, medan IBM närmast står för motsatsen; traditioner och ansvar.

För att säkerställa att meddelandet verkligen var subliminalt erbjöds ett antal testpersoner 100 dollar om de kunde identifiera vilken logga de visats, men ingen klarade av uppgiften.

För företag kan denna vetskap leda till effektivare reklam, föreslår forskarna. Produktplaceringar som omedvetet får oss att tänka på ett visst märke när vi står inför ett köpbeslut kan ge mer för pengarna än traditionell reklam.

Apples

Postat under: Nyheter