Shuttle KPC – en Ubuntudator för 1300 kronor

Apple får sin Mac mini utmanad av Shuttles KPC baserad på Ubuntu. Apples Mac mini är en dator i miniformat, inte större än ytan på ett CD-fordral, knäpp tyst och ett sobert yttre.

Shuttle visar på CES-mässan en minimaskin som dessutom är prissatt till en fjärdedels Mac mini. Maskinen kan göras liten och billig därför att man minskar ned på utrustningen, t ex ingen DVD-brännare, Wifi eller blåtand som Apple skämmer bort Mac mini-kunderna med och väljer Ubuntu istället för Windows Vista eller Mac OSX. Grafiken, RAM/CPU/Hårddisk är dock tillräckligt för Gnome/Compiz och vanliga kontorsuppgifter. Resultatet är en maskin i samma prisklass som Asus och Everex, dvs ca 1300 kronor ($199). Samma maskin med möjlighet att köpa en Core 2 Dual-processor och mer ram startar på 700 kronor ($99)

Postat under: Teknik