30% av alla européer kör Firefox

Franska företaget Applied Technologies Internet driver en nätmätningssajt vid namn XiTi Monitor, som fokuserar på att föra statistik över europeiska surfare, har uppmätt en femprocentig ökning för Firefox marknadsandel i Europa under 2007.

Detta innebär att webbläsaren har knappt 30 procent av marknaden. Ökningen skedde på bekostnad av Microsofts Internet Explorer, som sjönk till 66,1 procent. På en avlägsen tredjeplats ligger norska Opera med 3,3 procent, följd av Safari med 2 procent.

Fördelningen mellan de olika länderna är ganska stor. Nederländerna har lägst antal Firefoxanvändare, bara 14,7 procent. Britterna ligger också lågt med 17,2 procent. Tyskarna ligger strax över medel med 34,2 procent.

Högst i toppen ligger Finland, där Firefox snart verkar kunna gå om Internet Explorer. Hela 45,4 procent av finländarna använder Firefox enligt XiTi Monitor. Webbläsaren har över 40 procent av marknaden även i Slovenien, Polen, Slovakien och Ungern.

XiTi Monitors beräkningar skiljer sig ganska kraftigt från till exempel amerikanska Net Applications. Enligt den senare hade Firefox en marknadsandel i Nordamerika på 16,8 procent i december, medan det franska företaget uppmätte en andel på 21 procent.

Det franska mätföretaget påpekade även att 93 procent av alla Firefoxanvändare kör version två av programmet, medan enbart 47 procent av Internet Explorer-användarna har uppdaterat till version sju.

Firefox

Postat under: Program