Facebook gapar efter för mycket

Mycket har sagts om vad som är fel med Facebooks omtalade annonsplattform. Uppenbara integritetsluckor har uppdagats och användare som inte vill ha reklam eller helt enkelt inte vill vara en del av annonsmaskineriet har inte kunnat slippa det. Nu har säkerhetsforskaren Stefan Berteu på Computer Associates upptäckt att en del av annonssystemet samlar in information om användarnas surfvanor även när de inte är inloggade på Facebook.

I princip innebär det att sajten får information varje gång en användare går in på någon av de sajter som är anslutna till Beacon, som systemet kallas. Om man till exempel köper en dvd-film skickas ett meddelande till Facebook, oavsett om användaren gått med på att låta det publiceras på ­sajten eller ej.

Det går helt emot vad Facebook ­tidigare berättat om vad systemet gör och kan göra.

FACEBOOK

Postat under: Nyheter