”År 2013 ligger Linux på omkörning”

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Linux växer så det knakar och användarbasen har dubblats under bara det här året. Leverantörerna förutspår ytterligare en fördubbling under 2008. Fortsätter det i den här farten ligger Linux på omkörning om sex år.

Efter att maniskt ha följt de senaste månadernas rapportering kring öppen källkod så kan jag konstatera att flera av varandra oberoende källor pekar på en fördubbling av användarbasen under det gångna året. Linux Foundation, DesktopLinux, XiTi-monitor och idag en undersökning av NetApplications

Så blev alltså 2007 men hur ser det ut inför 2008?

Det absolut mest aggresiva Linux-budskapet jag sett på sistonde kommer från Asustek som går ut med att de nu säljer en bärbar Linux-dator var sjätte sekund. En dator var sjätte sekund är ganska exakt vad de är tvingade att kränga om de ska nå upp till sitt säljmål på fem miljoner datorer under 2008. Håller de den takten så blir det exakt 5.256.000 stycken – nåja plussa på ytterligare 14400 eftersom det är skottår.

Vi rapporterade tidigare om Everex lyckade satsning på GreenPC i Wal-Marts butiker men i skuggan av EeePCs är den försäljningen en droppe i havet. 10 000 sålda datorer på två veckor blir ”bara” en dator varannan minut. Fast å andra sidan är det på en väldigt begränsad geografisk area.

Linux

Postat under: Nyheter