Spännande skivsläpp

En dödskyss för skivbolagen – eller gryningen för den nya musikindustrin? Kanske både och. Vad som än följer i fotspåren av Radioheads beslut att lägga ut sin nya skiva på nätet för nedladdning och låta lyssnaren själv sätta priset har innovatörerna från Oxford stakat ut en ny väg.

Om avsikten var att skapa publicitet kring ”In rainbows”, som deras första skiva på fyra år heter, har Thom Yorke, Ed O’Brien, bröderna Jonny och Colin Greenwood samt Phil Selway lyckats.

Basisten Colin Greenwood berättar att den ursprungliga idén kom redan för två år sedan från en vän till deras manager, men att det var först i sista stund som de beslutade sig för att pröva den. Han säger att det är kul att vara sitt eget skivbolag och komma bort från alla saker som man inte gillar. Till dessa hör de tekniska hinder han upplevt när han själv betalat för och laddat ner musik, men experimentet är också en protest mot likriktning i prissättningen av artisters verk.

Radiohead

Postat under: Musik