Skyddade PDF:er vs MacOS X

Jag upptäckte i går en spännade finess i MacOS X.

Jag har en PDF-fil som jag vill kunna klippa ut och citera text ifrån. Jag använder Preview.app (Förhandsvisning.app på svenska) för att öppna filen. PDF-filen är dock skyddad från kopiering, så när jag kör Äpple-C för att kopiera texten kommer det upp en ruta som säger att Du har inte rätt att kopiera delar av dokumentet utan ett giltigt lösenord.

Så hur göra? Gå till Elcomsoft och skaffa en knäckare för PDF-lösenord? Installera en annan PDF-läsare med mindre stöd för säkerhestsfunktionerna i PDF – kanske ggv, ghostview skulle kunna fungera?

MacOS X har dock stöd för PDF inbyggt i OS:et. Det innebär bland annat att alla program automagiskt kan skriva ut till en PDF. Jag testade därför att helt enkelt att välja Arkiv|Skriv ut… och sedan i utskriftsrutan välja att skriva ut PDF-filen till en PDF(!).

Sedan öppnade jag den nya PDF-filen och voila! Inget lösenord behövs längre för att kopiera texten. Rent utseendemässigt ser jag ingen som helst skillnad på filerna. Däremot är den nya PDF:en något mindre.

Jag kollade med några Mac-rävar och fick reda på att detta är ett gammalt bustrick. På samma sätt har tydligen verktyget Color Sync Utility använts för att tvätta bort kopieringsskydd från PDF:er.

PDF

Postat under: Program