Amatör slog anrik kryptodator

Annonsannons

”SP/KCKIRNXWUSRRXUUKDNWCWXXLESTHPGSLZ4MDBL/”.

Det är de första 42 tecknen i det 5 843 långa tävlingskryptot där en kodknäckardator från 1940-talet ställdes mot moderna datorer.

Tävlingen genomfördes 15 till 16 november för att fira invigningen av Colossus Mark II. En exakt kopia av världens första programmerbara dator från 1943 som britterna använde för att dechiffrera hemliga tyska meddelanden under andra världskriget.

Tävlingen vanns av den tyska amatörkryptologen Joachim Schüth som konstruerat ett datorprogram speciellt för tävlingen som kördes på en vanlig pc.

Två timmar efter tävlingen startade presenterade Joachim Scheuth sin vinnande lösning.

Men Colossus visade sin styrka genom att lösa uppgiften på 3 timmar och 45 minuter. Den slog därmed många tävlingsdeltagare som använde dagens kraftfulla datorteknik, enligt ett pressmeddelande från tävlingsledningen vid National Museum of Computing strax utanför London.

– Colossus har lyckats knäcka tyskarnas kod precis som i gamla tider. Lyckligtvis var innehållet i meddelandet helt igenom fredligt, säger Andrew Clark som är chef för för National Museum of Computing utanför London där Colossus finns.

Colossus

Postat under: Teknik