Microsoft hotar GPL-användare

Microsoft skärper tonen ytterligare mot gpl version 3. I en skrivelse på företagets hemsida står nu att det patentavtal Microsoft ingått med Linspire inte inkluderar några av de delar av företagets mjukvara som omfattas av licensformen gpl version 3.
Microsoft har ingått en lång rad avtal med öppen källkodsföretag. Men de som går över till den uppdaterade versionen av den mest populära licenformen – gpl – för sina produkter kan vänta sig stämningar för patentintrång.

Till saken hör att Microsoft i våras meddelade att företag inom öppen källkod bryter mot hela 235 stycken av Microsofts patent. Därmed kan användare av öppen källkod tvingas börja betala royalties till Microsoft, hävdar företaget.

Det hela började i november, när Microsoft ingick ett avtal med Novell, som ger ut Linuxdistributionen Suse, om bland annat licenser, patent och support. Användare som använder Novells produkter behöver inte oroa sig för konsekvenser av patentintrången.

Free Software Foundations ledare Richard Stallman reagerade starkt och började lägga till passager i den nya versionen av gpl, som skulle stoppa liknande avtal.

Stallman

Postat under: Nyheter