Die Hard 4.0 (2007)

För fjärde gången är det dags för John McClane att skjuta terrorister på löpande band, och lyckligtvis slipper vi i Sverige den extremt lökiga titeln ”Live Free or Die Hard” (och får istället nöja oss med det bara hyfsat lökiga ”Die Hard 4.0”). Få som uppskattat seriens tidigare delar lär bli besvikna. Det här är nämligen high concept i sin mest förädlade form, fullpackad med allt som förväntas och lite till.

Handlingen är simpel (som sig bör). Unga, snygga nätterrorister (med varsin gimmick: kung fu-terroristen, ackrobatterroristen, muskelterroristen och så vidare), med en iskall Timothy Olyphant i spetsen, tar över USA:s samlade nätverk i en uppblåst hämndaktion. Inte ens FBI:s Cyberavdelning kan hålla hackerbuset stången. Tur då att den nu till åldern komna McClane råkar hamna mitt i konflikten och kan styra upp läget med lite gammaldags och pålitligt övervåld. Då han uppenbarligen inte har hängt med i det senaste decenniets tekniska utveckling får han, visserligen motvilligt, hjälp av sin nya hackersidekick Matt Farrell (Justin ”Hi, I’m Mac” Long).
Die Hard

Postat under: Filmer