Bakslag för fildelnings-jagare

Hetsjakten på fildelare har lett till ett bittert bakslag för den amerikanska skivbranschen. Branschorganisationen RIAA tvingas nu betala nästan en halv miljon kronor i rättegångskostnader efter att ha stämt en oskyldig kvinna för piratkopiering.
Fallet, som uppmärksammats flitigt i amerikanska medier, gäller Oklahomabon Deborah Foster. I november 2004 stämdes hon för upphovsrättsintrång av den amerikanska musikindustrins branschorganisation RIAA, Recording Industry Association of America. Detta sedan hon vägrat betala böter på 5000 dollar, ungefär 35000 kronor, för musik som RIAA hävdade att hon laddat ned via fildelningstjänsten Kazaa.

Snart stod det klart att Deborah Foster inte var den som laddat ned filerna och misstankarna riktades istället mot hennes dotter Amanda. Men RIAA valde ändå att stämma Deborah Foster, den här gången för medhjälp och medskyldighet till upphovsrättsbrott.

Läs mer på The Register

RIAA

Postat under: Nyheter