Mediaupplevelse med Windows Vista

Microsoft har i Windows Vista implementerat ett oerhört ambititöst kopieringsskydd och rättighetshanteringssystem (DRM) som krypterar all transport av data mellan program, datorbussar, hårddisk, periferienheter och bildskärmar i akt och mening att kontrollera att olika länders upphovsrättslagar och avtal mellan användare och olika upphovsrättsinnehavare verkligen efterlevs. Finns det risk och misstankar att ett material kopieras eller avnjuts utanför gällande överenskommelser så går systemet in och inför brister i kvaliteten eller helt enkelt stänger av.

Datorn på skrivbordet blir en självutnämnd polis som kontinuerligt kontrollerar det material som passerar datorn på något sätt. Detta slukar naturligtvis systemresurser och skapar oönskade konsekvenser. Ett exempel på detta:

Du har just köpt Pink Floyd’s “The Dark Side of the Moon”, släppt på Super Audio CD (SACD), och du vill spela den på din dator med Windows Vista. Eftersom Vista bedömer din sladd (S/PDIF) till högtalare och förstärkare som för osäker så stänger Vista helt enkelt av länken och konserten förvandlas till en Marcel Marceau-föreställning (mimartist)

Du vill istället titta på en film på din nya platt-TV. Lyckligtvis har du just investerat i ett kraftfullt och dyrt videokort med stöd för HDMI. Du har exempelvis köpt ett Radeon X1900 för $1000 eller lagt ut $1500 för ett 7800GTX så är pengarna i sjön. Windows Vista växlar ned och visar filmen i lågupplösning eftersom korten inte stödjer tillräckligt kraftfull kryptering enligt Microsoft. Faktum är att det inte finns kort på marknaden som uppfyllter Microsofts krav för att inte medvetet växla ned kvaliteten.

drm

Postat under: Program