Nordea byter säkerhetslösning för sin Internetbank

I dag kom beskeded jag väntat länge på – Nordea skall byta säkerhetslösning för sin Internetbank. Trots att Nordea en längre tid hävdat att deras nuvarande säkerhetlösning är lika säker som andra bankers, och att det är deras storlek som gör dom till den bank som drabbas av attack efter attack skall man nu alltså införa ett nytt system. Äntligen.

Det nya systemet skall enligt artikeln på IDG baseras på MasterCards Chip Authentication Protocol, vilket innebär att kunderna kommer att få en dosa. En tänkbar dosa är VASCOs DigiPass:

Digipass
När en banktransaktion skall utföras stoppar kunden in sitt kort i dosan, och dosan (tillsammans med kortet) genererar en kod som sedan används för att autenticiera transaktioner på Internetbanken. Snyggt och smidigt. Visst, det finns säkerhetsbrister även med detta system, men oavsett vad Nordea tidigare hävdat är detta helt klart ett stort steg framåt. Bra jobbat Nordea och grattis Nordeas kunder.

Enda smolken i bägaren är att det nya systemet dröjer till i höst. Tills dess säger dock Nordea att den gamla lösningen är säker, bara kunderna har uppdaterade antivirus-program(!)

Nordea

Postat under: Nyheter, Teknik