Debian 4 har sett dagens ljus!

Efter 21 månaders utvecklande, en deadline som passerades för fyra månader sedan och en chefsutvecklare som flytt fältet har Debian 4 äntligen blivit tillgänglig för nedladdning. Vi hoppas att fyran blir ett avstamp för en organisation som nu har vuxit upp och är redo för att möta världen även utan grundaren Ian Murdock.

Debian är på många sätt en väldigt viktig distribution eftersom den är förälder till många andra distributioner där Ubuntu är den mest kända avkomlingen. En icke fungerande Debian-organisation skulle kunna leda till att hela projektet avstannar och Debian själv kan läggas till listan av så kallade föräldralösa projekt som inte har någon ägare eller förvaltare. Eftersom Debian utger mall för så många andra distributioner känns det viktigt att den lever kvar och fortsätter hålla en strikt linje.

Debian 4 innehåller en mängd nya versioner – inte dagsfärska men nya i jämförelse med förra Debian 3.1. Vi hittar KDE 3.5, Gnome 2.14, Apache 2.2.3, PHP 4.4.4 och en för många utvecklare efterlängad PHP 5.2.0. Vad det gäller databaser så har vi MySQL 5.0.32 och PostgreSQL 8.1.8. Kärnan har version 2.6.18.

En annan kanske mindre trevlig nyhet i Debian 4 är att den populära webbläsaren Mozilla Firefox har fått byta namn på grund av legaliteter. Då Mozilla-teamet har varumärkesskyddat namnet Firefox tillsammans logotypen har utvecklarna av Debian packeterat om Firefox 2.0.0.3 under namnet Iceweasel 2.0.0.3. Samma sak med Mozilla Thunderbird som i Debian nu heter Icedove. Varmt eller Kallt? Det får ni själva bedöma…

Debian 4 följer rekommendationerna för FHS v2.3 (Filesystem Hierarchy Standard) och version 3.1 av LSB (Linux Standard Base) helt klart ett steg i rätt riktning mot att göra Debian än mer standardiserad.

debian

Postat under: Program