Blood Diamod (2006)

Leonardo DiCaprio gör en strålande comeback på vita duken i år. Han var behållningen i The Departed, så även i Blood diamond.. Han spelar Danny Archer, en cynisk diamantsmugglare i 90-talets exploaterade Sierra Leone. Ett möte med journalisten Maddy (Jennifer Connelly) förändrar Archers liv.
Först avfärdar han Maddy, och hennes jakt på fakta till en story om hur västvärldens ekonomiska intressen understödjer den politiska konflikten i landet. Men journalisten blir en tillgång när inbördeskrig bryter ut och Archer får veta att Solomon (Hounsou), en tidigare slav till diamanthandlare, hittat en värdefull rosa diamant.

Inledningsvis är Blood diamond spännande, ett ambitiöst försök att skildra problematiken kring Västvärldens emellanåt vidriga inblandning och giriga interaktion vad gäller Afrikas naturtillgångar. Men filmen klarar inte, till skillnad från filmer med liknande tema (exempelvis The Constant Gardener eller Hotell Rwanda), att frigöra sig och bli något mer än en tam skildring av västvärlden som överordnad världsmakt. Det är dessutom oförståeligt att Zwick ägnar filmens överflödiga sista halvtimme åt att släta över västvärldens agerande, som han dittills förfasat sig gruvligt över.

Blood Diamond

Postat under: Filmer