Stopp krävs för avlyssningsförslag

Svenska journalistförbundet kräver att regeringen drar tillbaka förslaget om att låta Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssna data och teletrafik.

”Regeringens förslag om avlyssning av data- och teletrafik hotar direkt källskyddet. Journalister och källor som kontaktar massmedier kommer med stor säkerhet att nämna begrepp, ord och händelser som samtidigt är de sökbegrepp som kommer att användas för avlyssning”, skriver Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén i ett pressmeddelande.

”Även om registrering av sådana samtal och e-post ska förstöras, är skadan redan skedd. De som lämnar uppgifter till medier ska kunna veta att de är skyddade, inte bara av grundlagen, utan även i praktiken. Minsta misstanke om motsatsen leder till att medborgarna drar sig för att lämna uppgifter till massmedier. Förslaget måste dras tillbaka”, skriver hon.

Avlyssning

Postat under: Nyheter