Sagan om ringen (2000)

En av 1900-talets populäraste litterära verk, Tolkiens Sagan om ringen, blir nu det nya århundradets största filmhändelse. Ett hett efterlängtat epos och actionäventyr som regisserats av Peter Jackson. Inspelningarna har gjorts i Nya Zeeland’s böljande landskap. Sagan om ringen är första delen i trilogin Härskarringen.

Sagan om ringen berättar historien om den unge hoben Frodo som ärver en tillsynes oskyldig ring. Frodo upptäcker att ringens ursprunglige skapare, den onde trollkarlen Sauron, desperat letar efter ringen. För det är en ring med mycket onda krafter som kan göra det möjligt för Sauron att förslava invånarna i riket som kallas Midgård.

Det finns bara en utväg – att förstöra ringen i Domedagsklyftan där den en gång för länge sedan skapades. Ett litet gäng med Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor…

Sagan om ringen är ett fantasieggande actionäventyr som regissören Peter Jackson lyckats förvalta väl. De som läst Tolkiens bok kommer kanske irriteras av att man valt att göra vissa mindre förändringar i historien för att underlätta berättandet av filmen som av förklarliga skäl är en starkt komprimerad version av boken. Till exempel har alven Arvens roll förändrats och stärkts.

lotr1

Postat under: Filmer