Antipiratbyrån ansöker om förlängd undantag från PUL

Vem har glömt bort att Antipiratbyrån och IFPI förra året ansökte och beviljades undantag från 21 § personuppgiftslagen, PuL? Datainspektionen satte dock en tidsbegränsning för undantagen till utgången av år 2006. Nu när vi börjar närma oss slutet av år 2006 så vore det intressant att veta vad som kommer hända nu? Redan för ett par månader sen spekulerades om att Antipiratbyrån skulle ansöka om att förlänga tidslängden för undantaget. Nu visar det sig att Datainspektionen fått en ansökan från Antipiratbyrån. Efter ett snabbt svar visade sig att Antipiratbyrån faktiskt har lämnat in en sådan ansökning till Datainspektionen (d.nr. 1632-2006).

Antipiratbryån har alltså ansökt om att forsätta registera Sveriges fildelare.

Och nu hoppas jag ingen glömt bort Antipiratbyråns arbetsmetoder med plantering av bevis i servrar, det nära samarbetet med amerikanska intressen som fick svenska myndigheter att raida The Pirate Bay och de närmast direkta polisutredningarna de bedriver. Det har redan spekulerats i att uppemot 400,000 personer kan finnas registrerade i Antipiratbyråns databaser, och denna verksamhet kommer alltså evetuellt att få forsätta av en intresseorganisation som Antipiratbyrån. För att inte tala om all den osäkerhet som finns kring om Antipiratbryåns övriga hantering av personuppgifterna sker i enlighet med PUL. Jag menar de har endast fått undantag från en paragraf. De måste fortfarande följa resten av PUL som bland annat säger att en person måste tillfrågas innan en personuppgift får registerars.

Antipiratbyråns insamling av fildelarnas personuppgifter är så löjlig och så meningslös att Datainspektionen förhoppningsvis väljer att göra som deras franska motsvarighet CNIL och klokt avslår upphovsrättsbranschens alla ansökningar om registrering av fildelare. Personuppgiftslagarna är ju trots allt harmoniserad inom EU och jag funderar på om så stora beslut som upphovsrättsbranschens ansökningar om att registera fildelare inte borde vara lika i hela EU?

Pirat

Postat under: Nyheter