Linux rockar!

När top500.org under tisdagen presenterade årets andra topplista över världens snabbaste superdatorer stod Linux som den klara vinnaren i och med att 75 procent av listans system kördes på operativet.
IBM är kung när det gäller superdatorhårdvara men på operativsystemsidan heter den klara vinnaren Linux som i den senaste rankinglistan från top500.org driver 75 procent av superdatorerna.

Andra intressanta fakta relaterade till årets andra topplista är att över 60 procent av superdatorerna hör hemma i USA, närmare bestämt 309 stycken. Europa hade en maskin med bland de fem snabbaste och hela 92 stycken på listan. Asien har 79 superdatorer på listan varav 30 stycken finns i Japan.

Användningsområdena för alla dessa superdatorer varierar där cirka hälften utnyttjas av företag, 133 stycken inom forskning och 86 för akademiska applikationer. Av de 500 superdatorerna uppgavs användningsområdet för 20 av dessa vara hemligstämplat.

Linux

Postat under: Jobbet