Seti@home

Nu har man altså börjat köra Seti igen! SETI@Home (Search for extraterrestrial intelligence at home) är en programvara med vars hjälp en datorinnehavare kan upplåta beräkningskapacitet på sin dator/datorer åt ett projekt på Berkeley-universitetet och på så sätt hjälpa till i sökandet efter intelligent liv i rymden. För att göra det letar programvaran BOINC bla efter så kallade triplets, pulser och gaussians.

Jag körde Seti under ett år under min tid på Karlstads universitet. På den tiden hade jag 5 datorer som räknade under 10 månader och resultatet blev 1700 beräknade paket. Under 5 dagar har min Macintosh beräknat otroliga 1000 paket! Helt otrolig beräkninghskapacitet i min dator! Jag blev snudd på chockad när jag såg hur otroligt snabbt den kunde räkna paket!

Det hela går ut på att när min dator inte används laddas en dataklump hem till den. På denna dataklump utförs sedan avancerade beräkningar för att kunna urskilja vad som är kosmiskt brus och vad som kan vara en radiosignal. Om en radiosignal hittas finns det altså bevis för att annat liv existerar i rymden.

Seti

Postat under: Teknik