Casanova (2006)

Giacomo Casanova är den legendariske äventyraren och älskaren som i 1700-talets Venedig råkar möta den vackra och viljestarka Francesca Bruni, en kvinna som inte faller för hans omtalade charm. Casanova spelas av Heath Ledger (Brokeback Mountain, Bröderna Grimm) och Sienna Miller spelar den lätt feministiska Francesca Bruni.

Venedig är bara så här vackert just på film. Knappast ens innan staden blev förpestad av en belamrande ljudbild, bilar och luftföroreningar fanns denna romantiska fantasistad som så ofta skildras på film. Men som kuliss till berättelsen om Casanova så har man verkligen lyckats i sin strävan att göra Venedig praktfull, romantisk och storslagen. Casnova är på det sättet ganska lik Hallströms Chocolat. Helt enkelt har man valt att skapa en klassisk romantisk bild av Venedig.

Katolska kyrkan häcklas flitigt under hela filmen på ett smart underhållande sätt. Just dessa scener skrattar jag i alla fall riktigt gott åt. Och visst finns det också annan humor i filmen som funkar för stunden.

Casanova

Postat under: Filmer