Polis, polis, potatismos (1993)

En känd industriman mördas till synes utan anledning på Hotel Savoy i Malmö. Utredningen är komplicerad och man tillkallar Martin Beck från Stockholm. Hittills okända sidor av den mördades affärer leder misstankarna mot personer som är inblandade i illegala vapenaffärer. När mördaren äntligen hittas är frågan om det är rätt man som får ta straffet.

Filmen dyker faktisk upp i den rätta ordningen som nummer tre. Här är det Per Berglund som står för regin. Berättelsen hör till seriens allra starkaste men lider något av en hårdhänt behandling av Berglund. Tempot är något ojämnt, särskilt en pratig mittendel. En stor del av filmen är både tänkvärd och involverande medan en andra hälft hänger sig åt skämt och klichéer. Vi möter stereotyp överklass och löjliga Kling och Klang-poliser samtidigt som filmen berättar en realistisk historia. Resultatet blir tyvärr något ojämnt och Polis, polis potatismos hör till mittenkategorin i serien och får betyget 5/10.

potatismos

Postat under: Filmer