Beck – Roseanna (1993)

En kvinna hittas död i Göta Kanal. Ingen kan identifiera liket och ingen har anmälts saknad. Motalas lokala polis tillkallar Rikspolisen och Martin Beck kommer ner för en undersökning. Senare anmäls amerikanskan Roseanna McGraw som saknad. Med hjälp av fotografier och filmer från resan med kanalbåten ”Diana” kan Beck rekonstruera Roseannas sista dagar. Jakten på hennes mördare kan börja.

Med Roseanna spelar Ekman Beck en andra gång. Roseanna var faktiskt den första boken om Beck som filmatiserades, då 1967 med Keve Hjelm i huvudrollen. 1993 är det Daniel Alfredsson som regisserar sin första av två Beck-filmer med Ekman. Fokus är på historien och till skillnad från i Brandbilen som försvann är Beck med kollegor inte med mer än nödvändigt. Deras personliga förhållanden tar mycket liten plats och vi lär inte känna någon särskilt väl. Kanske känns Roseanna aningen trevande vad gäller karaktärerna, som är mycket mer utmejslade i Gies regi. Styrkan sitter istället i en spännande historia, men berättandet släpar efter något och tidvis är Roseanna rätt så seg. Men mot slutet är filmen mycket spännande och räddar upp ett något svagare mittparti.

Roseanna

Postat under: Filmer